punte dentara

Ce este puntea dentară ?

Introducere

Bun venit pe blogul meu! Sunt Dr. Graur, medic stomatolog cu o experiență de peste 20 ani în domeniu. Astăzi vreau să discutăm despre un subiect esențial pentru o dantură sănătoasă: puntea dentara.

In momentul in care te confrunti cu problema dintilor lipsa sau a dintilor care au fost afectati profund de carii dentare, una dintre cele mai potrivite modalitati de a trata o astfel de problema. Acest tip de lucrare protetica se amplaseaza pe dintii vecini si poate fi compusa din mai multe elemente, in functie de spatiul edentat.

Din ce este formata o punte dentara ?

Are rolul de a acoperi spatiul lasat de dintii lipsa. Aceasta este alcatuita din doua elemente:

  1. Coroane dentare – care ajuta la fixarea puntii dentare pe dintii vecini. In functie de marimea spatiului edentat, vei avea nevoie de minimum doua coroane dentare pentru fixare.
  2. Dintii lipsa sunt inlocuiti de corpul puntii. Acesta poate fi format din unul sau mai multi elementi (sau mai multe elemente) care sa acopere golurile de pe maxilar.

De ce am nevoie de o astfel de lucrare ?

Daca din varii motive iti lipsesc dinti, trebuie sa stii ca ocluzia nu mai este una perfecta, iar masticatia nu se realizeaza intr-un mod eficient. Din aceasta cauza, pot aparea numeroase probleme digestive, deoarece mancarea nu este maruntita indeajuns. Puntea trebuie sa preia functiile dintilor lipsa, motiv pentru care este necesara o restaurare cat mai buna a acestora. Este foarte important ca dintii vecini, cu ajutorul carora se instaleaza puntea dentara, sa fie slefuiti in mod adecvat, astfel incat lucrarea protetica sa se potriveasca perfect in cavitatea bucala.

punte dentara

Pe langa rolul de masticatie, dintii au si un rol crucial in vorbire si pronuntarea corecta a cuvintelor. De aceea, daca exista brese intre dinti, vei observa o dificultate in pronuntie, iar comunicarea va fi afectata.

Atunci cand medicul stomatolog utilizeaza o astfel de lucrare pentru a umple aceste goluri, iti vei redobandi rapid capacitatea de a vorbi cu usurinta.

O alta problema comuna ce apare in momentul in care ai pierdut un dinte este modificarea structurii fetei.

Ce materiale sunt utilizate ?

Exista mai multe optiuni. Lucrarile confectionate din ceramica sunt la mare cautare, deoarece ele imita foarte bine aspectul si smaltul natural al dintelui. Un alt beneficiu al acestora este faptul ca puntile dentare din ceramica nu se pateaza la fel de usor ca dintii naturali.

Puntea dentara metalica nu are un aspect estetic placut si este foarte rezistenta. Se poate utiliza pentru a umple spatiul lasat de maselele extrase din partea din spate a cavitatii bucale.

Puntea dentara confectionata din acrilic sau plastic este una temporara si are o rezistenta redusa. Atunci cand ai o astfel de lucrare, medicii stomatologi iti vor recomanda sa mananci doar alimente moi.

De asemenea, poti solicita sa fie realizata din zirconiu, care este acoperita cu portelan. Acest tip este recomandat tuturor celor care sufera de sensibilitate dentara.

Va astept la cabinet pentru o consultatie.

Mai multe de citit aici.